Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Psikolojik danışmanlık süreci nedir?
Psikolojik danışmanlık sürecinde psikologunuz gizlilik, güven ve saygı çerçevesinde konuşmak istediğiniz her konuda sizi yargılamadan, eleştirmeden, koşulsuz kabul ederek dinlemektedir. Size karşı samimi, içten ve dürüst davranarak karşılaştığınız sorunları çözmede size yardımcı olmaktadır.

Psikoloji Danışmanlık sürecinde en üst yarar sağlayabilmek için kararlaştırılan gün ve saatte görüşmelere devam etmeniz, görüşme esnasında sizi rahatsız eden konularda olabildiğince açık ve net paylaşmanız gerekmektedir. Eğer görüşmeye gelemeyecek olursanız psikologunuza önceden bilgi vermeniz görüşmelerin planlanması açısından yararlı olacaktır.

Psikolojik danışmaya ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?
Günlük yaşam sorunlarımızla baş etmekte zorlanabilir ve ya mevcut yaşam kalitemizi artırmak isteyebiliriz. Yaşam kalitemizi artırmak ve aşağıdaki durumların birini yaşıyorsanız bunlarla baş edebilmek için profesyonel destek almanız uygun olacaktır.

Sorunlarınızla baş etmekte güçlük çekiyorsanız ve bu sorunlar günlük yaşamınızı etkilemeye başladıysa,
Tek başınıza karar vermekte sorun yaşıyorsanız,
Uyum sorunları yaşıyorsanız,
Duygu durumunuzda değişimler varsa,
Stresle ve kaygıyla mücadele etmekte zorluk yaşıyorsanız,
Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız,
Etrafınızda sorunlarınızı gerçek anlamda paylaşabileceğiniz insanlar bulamıyorsanız,
Profesyonel bir destek almanız gerektiğini düşünüyorsanız.

Psikolojik Danışmanlık sürecine nasıl başlanır?
Kısa sürede ve en üst düzey yarar sağlanması için danışmanlık planı geliştirmek, iyi bir psikolog/danışman bağı kurmak, seanslarda ve seans aralarında uygulanacak danışmanlığı planlamak, danışana hedef koyma konusunda rehberlik etmek ve danışan hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için ilk aşama olarak bir ön görüşme seansı düzenlenir. Sonrasında gerek görülürse bazı test uygulamaları yapılabilir, bu doğrultuda danışmanlık seanslarına başlanır.

Danışmanlık seanslarının süresi ne kadardır?
Standart bireysel danışmanlık seansı 50 dakikadır. Bu süre danışmanlık sürecinin gidişatına göre bazen 90 dakikaya kadar uzayabilir.

Danışmanlık seansları ne sıklıkta yapılır?
Ön görüşme değerlendirme seansında danışanın uygunluğu ve sorun alanına göre haftada 1-2 seans olarak belirlenir, genelde haftada 1 başlayan seanslar daha sonra iki haftada 1 seansa inebilir. Danışan hedeflediği değişime yaklaştığında ayda 1 seansa kadar azaltılıp psikolog ve danışan danışmanlığın sonlandırılmasına birlikte karar verir.

Danışmanlık süreci kaç seansta tamamlanır?
Danışmanlık süreci danışanın kişilik özellikleri, sosyal çevresi, yaşadığı sorun alanına göre değişiklik gösterir. Genellikle ilk görüşmeden sonra belirlenen hedeflere ne kadar sürede ulaşılabileceğine yönelik bilgi verilir. Destek amaçlı danışmanlık 1–4 seans arasında değişmektedir. Bazı danışmanlık süreçlerinde 6–8 seans gibi kısa sürede belirlenen hedeflere ulaşılırken bazı süreçlerde 12–20 seans arasında bir sürede hedeflere ulaşılır.